Investment Chart Kondratiev Wave

Investment Chart Kondratiev Wave

Saturday 13 March 2010

rente en groei: de asset economy


Krugman haalde op zijn blog (http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/03/11/beware-of-greeks-getting-gifts/)complimenteurs uit naar Reinhardt. Wat een geweldige grafiekenset heeft ze gemaakt over financiële crises [eens]. Maar daarmee toonde zij tegelijk aan dat te hoge overheidsschuld helemaal niet fout hoeft af te lopen. Krugman laat plaatjes zien van België en voor Groot Brittannië [ukdebt] uit de set van Carmen.
Je komt uit de schuldproblemen door te groeien. Die groei moet zo hoog zijn dat de reële rente lager is dan de reële groei. Daar ben ik het uiteraard helemaal mee eens, ik heb er al eens een column aan gewijd.
Een en ander past wel in het straatje van Krugman die Obama steeds voorhoudt dat hij door moet gaan met enorme fiscale stimulering.
De hoofdwet van de asset economy is dat de reële rente lager moet zijn dan de reële groei. Om dat voor elkaar te krijgen moet men niet te veel schuld hebben (Griekenland heeft een groot probleem), maar ook niet zo weinig dat de investeringen te laag zijn zodat lage groei economie zorgt voor een te hoge reële rente.

No comments:

Post a Comment