in 2011 komt er een recessie die erger is dan we hadden, zegt Rogers.
Letland. huizenprijzen halveerden omdat banken geen hypotheken meer geven.
Rogers letland is klein, maar straks misschien VK, of waarschijnlijker Oekraine. Sneeuwbaleffect.
Dow Jones gaat wel omhoog, maar niet in reƫle waarde, slechts in waardeloze valuta. faillissementen nemen toe: welfare to the rich (300 mln amerikanen betalen voor 1 mln bankiers. we zullen veel valuta's zien instorten. koop grondstoffen. Vietnam. gaat meer omlaag. vooral EM valuta waardeloos, zoals Braziliƫ.
Faber. multipliereffect overheidsuitgaven kleiner dan 1. dus schuld op laten lopen door overheid slecht. obama slechter dan bush.
inflatie komt sneller dan je denkt.Geld is te belangrijk om over te laten aan centrale bank. overheiddschulden worden te groot. rente enorm omhoog in VS, dan hyperinflatie. VS gaat dan ten oorlog.
ddwz barsten
vrouw: door klimaatverandering zal voedsel schaars worden.
2010: Buigen of barsten
Door Marijntje Denters 25 januari 2010
Is het economisch herstel inderdaad ingezet of moet het ergste nog komen? Gaan we in 2010 alsnog werk maken van fundamentele economische hervormingen of zijn we vooral hard op weg naar een volgende crisis? Voor antwoorden ging Tegenlicht langs bij investeerders en economen.
De Amerikaanse superinvesteerder Jim Rogers verwacht dat een volgende crisis in kleine landen zal beginnen en zich als een sneeuwbaleffect over de wereld zal verspreiden. Marc Faber, beleggingsgoeroe en schrijver van het Gloom, Boom & Doom Report legt uit hoe de politieke reactie op de crisis onvermijdelijk tot oorlog en conflict zal leiden. Zowel Rogers als Faber zijn ervan overtuigd dat het vrijemarktkapitalisme ons uit de crisis kan leiden. Ann Pettifor van de New Economics Foundation pleit juist voor een “nieuwe economie” waarin de overheid het voortouw neemt en het financieel systeem sterk gereguleerd en dienstbaar is. Zij voorspelt dat we zullen gaan de-globaliseren en lokaliseren.
Tegenlicht bracht ook een bezoek aan Letland waar de crisis keihard voelbaar is en de angst voor een volledig bankroet groot. Zal Letland heel Oost-Europa meesleuren naar de economische afgrond?
No comments:
Post a Comment