Arie van der Zwan schreef op 2 januari 2010 een artikel in de nrc: "Wil je bezuinigen in een economie van aandeelhouders, geef dan werknemers een aandeel".
In de crisis deed iedereen hetzelfde (geld smijten nar financiële sector etc.). Bij het herstel zullen de verschillen komen. Business as usual moet het niet worden. Er moeten de juiste keuzes gemaakt worden. Verder de creativiteit van de financiële sector afknijpen is verliezend, gezien o.a. de enorme extra push die deze sector aan de rest van de economie heeft gegeven in de afgelopen 20 jaar.
Van der Zwan ziet het niet van zelf goed gaan: Japan kwam eerder uit de recessie dan Europa/VS maar zakt opnieuw weg. De bedrijfsinvestreingen zijn er niet goed van de grond gekomen [PV: winstgevendheid is nog erg slecht, dit verbetert nu snel. Maar Japan is niet het cashflow monster dat het was voor 1990 toen winstmarge dun was maar cashflow hog. Allee investeringen groeiden in waarde waardoor er weinig winst en veel waarde werd gecreëerd. Na 1990 ging dat fout].
Voor aantrekken van investeringen zijn er te veelonzekerheden. De kosten zijn gelukkig wel laag. je hebt een goed functionerende arbeidsmarkt, stabiel fiscaal(investerings) klimaat, adequate kennisinfrastructuur en veilige toegang tot exportmarkten.
Van der Zwan stelt dat loonmatiging straks niet de goede weg is, zoals Nederland na 1981 deed. [eens, loonstijging moet redelijk in pas blijven lopen met stijging productiviteit, er net iets onder liggen. De welvaartsprong van Nederland werd vooral gemaakt door de creatie van hoogwaardige deeltijdbanen, dat is nog steeds de groete kracht van Nederland.]
Van der Zwan ziet de CDA te zwaar inzetten op aflossen van de staatsschuld via draconische bezuinigingen met een noodzakelijkerwijze daarbij horende loonmatiging. Het is beter de overheidsinvesteringen in de financiële sector te gelde te maken [eens].
PvdA'erVan der Zwan roept om een nieuw elan in de politiek [de lente moet komen in de tijdgeest van Kniesmeijer, dat is ook nodig om de PvdA weer in het zadel te krijgen]
De reële economie is weer aan zet nu de kapitalinjecties in het financiële stelsel voorbij zijn.
Er is vertrouwen nodig, dat schept bereidheid tot veranderen.
Het denken op lange termijn moet terugkeren: niet de agenda van de aandeelhouders maar die van alle stakeholders.
No comments:
Post a Comment