Investment Chart Kondratiev Wave

Investment Chart Kondratiev Wave

Friday 1 January 2010

De 10 vragen van Hatzius

Hatzius: Our forecast for 2010 features sluggish GDP growth, employment gains that are too slow to prevent a further modest increase in the unemployment rate, low (and probably falling) core inflation, and a Federal Reserve that “exits” from some unconventional monetary policies but keeps the funds rate at its current near-zero level.
Hatzius van GS (in polls genoemd als beste economische voorspeller in de VS) had 31 december 10 vragen voor de VS:
1.Zijn de huizenprijzenuitgebodemd? Nee, er gaat nog 5-10% af.
2.Zullen de banken meer gaan lenen? Ja, maar slechts een klein beetje. Het gaat om de verbetering van de leengeneigdheid en die is aan het verbeteren en daarom kan consumptie groeien, maar de groei blijft lager dan normaal.
3.Zal het midden- en kleinbedrijf herstellen? Hoogst onzeker, het zou moeten, maar er is nog geen herstel zichtbaar. Surveys geven te veel herstel big caps aan en zien misère small caps te weinig.
4.Zal werkgelegenheid groeien? Ja, maar heel weinig (100.000 eind Q2). Werkloosheid stabiel. Niet eens met veel economen dat er te veel mensen ontslagen zijn vergeleken met de groei BNP.
5.Zal men meer gaan sparen? Ja, zeker als werkloosheid slechts stabiliseert.
6.Zal inflatie dalen. Ja zeker. Output gap is groot en huren zullen substantieel dalen gezien leegstand.
7.Komt er inflatie door de zwakke dollar? Nee, een 10% val van de dollar leidt tot slechts 0,25% meer inflatie. De dollar staat nu ongeveer op het gemiddelde van de afgelopen twee jaar.
8.Komt er meer fiscale stimulering? Ja zeker, maar niet genoeg om de vergelijking met 2009 positief te maken.
9. Hoe gaat de Fed stoppen met geld drukken? De Fed zal stoppen met actief kopen leningen, maar niet verkopen. Men zal extra reserves bij het bankweze wegtrekken. De FED zal de rente in 2010 nog niet verhogen.
10. Wordt liquiditeit krapper als FED stopt met aankopen leningen? Ja, maar dat zal de liquiditeit slechts gering beïnvloeden.

Mijn commentaar:
1. Huizenprijzen: in grootste deel van VS zullen huizenprijzen echt door blijven stijgen, maar in probleemgebieden zal men geduld moeten hebben. Voor heel de VS betekent dit dat huizenprijzen niet zulen dalen of in ieder geval minder dan de 5-10% die Hatzius aangeeft.
2.Meer bankleningen? Eens dat het om vernadering gaat en niet niveau van kredietverstrekking. Het probleem van het zeer slecht functioneren van de securitisatiemarkt die echt nodig is voor goede kredietgroei wordt vergeten (door bijna iedereen trouwens).

Verder: veel hangt af van groei werkgelegenheid. Die zal beter zijn dan Hatzius aangeeft vermoed ik. Daardoor is de druk van ontschulding in mijn scenario ook minder.

No comments:

Post a Comment