Investment Chart Kondratiev Wave

Investment Chart Kondratiev Wave

Saturday, 24 July 2010

wat moet de westerse politiek doen om voorspoed te krijgen

Voor de niet westerse politiek is het eenvoudiger. Men hoeft geen schulden weg te werken, men heeft zich niet uit de markt geprijsd qua arbeid, men sluit aan bij de nieuwe mogelijkheden sinds de wereld plat is. De buitenlandse investeringen stromen binnen. Er is een enorme behoefte aan infrastructuur en de achterstand hoeft men alleen maar in te lopen. India is nu de infrastructuurknop aan het indrukken en dat moet een versnelling aan het groeitempo geven. De huidige 8% vindt men wat te weinig, dat moet toch minstens 10% worden. Begrotingstekorten mogen torenhoog worden, want als de nominale groei zo'n 10-15% per jaar is dan kun je het haast niet voor elkaar krijgen dat overheidsschuld/BNP flink oploopt. Overal in Emerging Markets ziet men nu voorbeelden hoe je hoge groei kunt krijgen en dat leidt to navolging. Door de ICT Revolutie wordt corruptie een stuk moeilijker en zo wordt het makkelijker het volkomen corruptieloze model van Singapore na te volgen.

In de westerse landen ligt het wat moeilijker. Schulden zijn wel een probleem en men kan de infrastructuurknop niet zo hard indrukken.
De VS hebben wat dit betreft nog een behoorlijk voordeel: infrastructuur kunen ze van 3 naar 6% van het BNP brengen.

Wat moet de VS doen?
De VS heeft te maken met een enorme vraag naar hun staatsleningen, omdat dit het meeste lijkt op de risicorije belegging. Daarmee krijgen ze gemakkelijk en zeer voordelig hun tekort op de lopende rekening gefinancierd.
Ook de vergrijzing is minder problematisch, de bevolkingsgroei is nog heel behoorlijk.
Daardoor zitten ze minder klem dan in Europa. Ze hoeven hun begrotingstekort minder hard naar beneden te brengen als ze maar behoorlijke groei van het nominale BNP ,laten zien (want dan loopt schiuld/bNP niet snel uit de hand). Om dat voor elkaar te krijgen moeten ze:
productief fiscaal stimuleren, d.w.z. veel infrastructuurinvesteringen doen, investeringen bedrijfsleven aanjagen, zorgen voor werkgelegenheidgroei (=midden en kleinbedrijf financieren). Extra vervroegde afschrijvingen tot een bepaald maximum bedrag tijdelijk invoeren.
Daarnaast moet de val van de huizenmarkt stoppen. Daartoe moet het makkelijke worden om hypotheken te verstrekken. Dat gebeurt nu moeizaam omdat de securitiseringsmarkt (mortgage backed securiteis) is stilgevallen. Bijna alle nieuwe hypotheken gaan nu via Fannie Mae en Fredy Mac. Ongeveer als in Nederland moet er een soort gegarandeerde hypotheekmarkt komen, waarbij de garantie betaald wordt door het bankwezen. Daar vallen dan de niet jumbo hypotheken onder die niet verder gaan dan 75-80% van de executiewaarde.
Het doel moet zijn dat het bedrijfsleven meer gaat uitgeven dan hun cashflow. Het bedrijfsleven moet stoppen met delevarging, maar juist gaan releveragen.
Het begrotingstekort loopt van zelf al redelijk terug. Als men overheids- en bedrijfsfinancieirngen aanjaagt gaat het vanzelf al goed. De Bush belastingevrlagingen voor de rijken bovem $250.000 terugdraaien is dan al bijna voldoende. De groei van de economie zal dan flink meevallen. De extra belastinginkomsten die hierdoor ontstaan moeten dan wel bijna volledig ingezet worden voor tekortreductie en niet voor cadeautjes ter herverkieizing van Obama.
Hierbij hoort dan vooral het terugdringen van de kosten van de gezondheidszorg.(denk aan het sterke verband tussen gezondheidszorgkosten als % BNP en consumptie als % BNP).

Europa heeft het moeilijker. De demografie is slechter en de tekorten van de overheid zijn niet evenwichtig verdeeld. Het Duitse model van je eruit exporteren lijkt te zegevieren.
Dan is nodig:
een lage euro via ruim beleid ECB, zich uitend in het vol stoppen van kapitaal bij gammele banken en overheden
meer sparen via langer doorwerken ouderen
gezondheidszorg betaalbaar houden
in de landen met te hoge schulden zijn dan extra bezuinigingen nodig. In Landen met grote overschotten op de lopende rekening zoals Duitsland en Nederland is dat minder nodig, mits men maar behoorlijk wat infrastructuurinvesteringen doet. Dat is op korte termijn hard nodig om de bouw niet kapot te laten gaan. Als de economie weer aantrekt moeten deze infrastructuurinvesteringen weer wat gematigd worden tenzij de Groene Revolutie rendabele mogelijkheden biedt (dan moet men zelfs versterkt hiermee doorgaan).

No comments:

Post a Comment