Investment Chart Kondratiev Wave

Investment Chart Kondratiev Wave

Thursday 31 December 2009

Morgan Stanley ziet het niet zitten voor beleggers in 2010




Hieronder de visie van Morgan Stanely (Global Macro Preview 2010).
De 10-jaars rente in de VS zal naar 5,5% gaan vanwege het uit de hand lopen van de inflatieverwachtingen door angst voor escalerende begrotingstekorten opgelost via excessief drukken van geld door de FED.
Beurzen zullen het moeilijk krijgen in 2010, met uitzondering van misschien de nodige Emerging Markets.
Wereldwijd ziet men weliswaar een groei van 4% in 2010 en 2011, maar dat hoeft niet te leiden tot goede beurzen. Groei is slechts 2% in het westen en 6,5% in Emerging Markets. Het herstel zou jobless en creditless zijn. In het westen wordt de VS de groeileider met 2,8%, Europa heeft slechts 1,2% groei en Japan moet het met 0,4% doen. D.w.z. een sterke dollar versus de euro en de yen.
2009 was de exit van de grote recessie en 2010 wordt vanaf ongeveer half 2010 de exit van het grote experiment van excessief monetair financieren. Dat gebeurt ongeveer tegelijk in China, de VS en Europa.Dat wordt een ramp. Het vertrouwen in staatsleningen van de nodige landen wordt opgezegd. We starten 2010 met een periode van excessieve liquiditeit (triple A: ample, abundant en augmenting).
Dat is gunstig voor credits (vanwege triple B economsich herstel: boring, bumpy en below average). Dat is Goldilocks voor credits.
Voor aandelen wordt de opbrengst ongeveer 0 in Europa/VK en circa 10% in de VS en Japan. Azië ex Japan kan 20% omhoog in 2010.
Teun Draaisma is de negatieveling acher de matige voorspelling voor Europese aandelen. Dimson, Marsh & Staunton, de grote inventariseerders van de opbrengsten van aandelen werelwijd na 1900,stellen immers dat economische groei en goede opbrengsten van aandelen vaak niet samengingen [commentaar: hier zondigt Draaisma op curieuze wijze tegen wat wij behandelen bij het grote misverstand in ons boek op bladzijde 167(dat hoge groei en hoge aandelenopbrengsten niet altijd samengaan): goede economische groei is slecht voor beurzen als nog meer verwacht werd en maatregelen genomen moeten worden om excessieve groei en inflatie tegen te gaan. De komende groei is, zou hij (zoals ook ik denk) 4% of beter zijn, veel beter dan de markt verwacht en er is ook geen reden voor centrale banken om excessieve inflatie te bestrijden in 2010 bij de excessief lage kerninflatie en excessief hoge werkloosheid)].
Voor goud is MS optimistisch. We zitten niet meer in de situatie van lage groei en inflatie maar we gaan naar hoge inflatie met of zonder groei. [commentaar:Dat is enigszins curieus gezien hun voorspelling van 4% economische groei voor 2010 en 2011. Goldilocks of Voorspoed (hoge groei en inflatie) lijkt dan meer voor de hand te liggen].
Voor Emerging Markets ziet men het helemaal zitten voor China maar niet voor Zuid Afrika. Dat is gezien hun plaatje van ROE versus PB niet zo duidelijk. Dan moet je eerder Rusland en Turkije kopen maar India, Indonesië plus Chili en Brazilië verkopen..

No comments:

Post a Comment